Pojken i den stora staden


DSC04447.JPGDet var en gång en fattig pojke som gick i skogen. Han skulle gå till den stora staden och han följde en väg dit.

När han gått ett tag så såg han den stora staden. Han tyckte att den var jättestor.

Först gick gick han till ett ställe där han kunde sova. Sen skulle han gå och köpa mat.

Han fick syn på ett troll, som tänkte ta en liten flicka. Det var inte vilken flicka som helst utan drottningens barn. Trollet kom undan med flickan och sprang in i en grotta med barnet i handen. Pojken sprang efter, men trollet var för snabbt. Han gick ut ur grottan och tillbaka till den stora staden.

Pojken gick och la sig i sängen och funderade över var trollet hade sprungit in i grottan.

När han vaknade nästa dag så gick han till kungen och drottning och sa vad som hade hänt. Kungen gick till grottan, men han hittade bara aska. Askan var varm och kungen gick tillbaka till grottan nu med sina soldater. De undersökte grottan noga.
När de letat några minuter så skulle de gå till staden igen, men innan de skulle gå kom det en liten människa som hade brännskador.

Kungen frågade de lilla männsikan vad som hade hänt. Han svarade:
- Det var trollen som gjorde det här med mig.
- Vet du vart trollen gick? frågade kungen.
- De gick norrut mot skogen.
- Okej, svarade kungen.

Kungen gick till den stora staden igen tillsammans med sina soldater. Han berättade för sin fru att trollen hade gått mot norr.

Nästa dag skulle kungen rädda sin dotter. När han vaknade nästa dag, skulle han gå till pojken och säga att han skulle följa med kungen till snögrottan.

De hade vandrat ett tag och var nu nästan framme vid snögrottan. De såg några troll. Kungen sa till sina soldater och till pojken att de skulle gå till anfall. De smög sig in i snögrottan och sen till det rummet som kungens dotter var i. De lyckades få upp låset och dottern sprang ut och kramade om sin pappa. När det skulle smyga ut så blev de upptäckta och blev jagade av trollen. Kungen, pojken, dottern och soldaterna sprang iväg och med trollen hack i häl.

När de hade återvänt till den stora staden, så fick pojken och soldaterna ett stort tack av kungen. Pojken fick ett jobb. Han blev skomakare. Sen levde han lyckligt i alla sina dagar ...