home

DSC04316_1.JPG


Den stora skatten


För länge sen långt bort fanns det en gång en pojke vid namn Anders. Anders var en fattig pojke som drömde om att bli rik en dag. En dag när han skulle gå ut och hugga ved hörde han två män prata om något som hette källan. Han gick närmare för att kunna lyssna. Den ena mannen sa :
- Har du hört om källan? frågade han. Den andra mannen svarade:
- Ja så klart. Och jag har hört att det finns allt guld du kan drömma om där. Anders vart helt till sig när han hörde männens samtal. Han skyndade sig snabbt hem för att packa sinas saker till den långa resan han hade framför sig.

Dan där på gav han sig av sin långa resa. Han gick i månader tills han kom fram till en liten by som han inte såg på kartan han hade med sig. Han frågade om han fick stanna där ett tag och vila en stund tills han skulle gå igen. Efter ett tag frågade alla vad det var han gjorde så här långt ifrån där han bodde, fast om han sa att skulle leta efter en stor skatt skulle nog alla börja leta efter den.

Han gick vidare på sin resa några timmar senare. När han gick igenom skogen så såg han något slags djur. Han gick närmare för att kunna se vad det var. Då såg han att det var en varulv. Han sprang så snabbt han kunde där ifrån men det var för sent för varulven hade redan sett honom och var nu efter honom på jakt. Anders ramlade och varulven försökte slå honom fast han fick bara in ett slag på honom när han skulle ta emot slaget och skar honom i handen. Anders kom upp igen och sprang för allt han kunde. Till slut kom han undan fast han var svårt skadad på handen för det blödde ganska mycket efter såret.

Efter flera månaders gång kom han fram till en stor dörr. På dörren kom det upp ett stort ansikte. Ansiktet var stort och hade röda ögon. Han sa:
- Jag ska ge dig tre utmaningar och om du klarar dom så får du komma in genom dörren och kolla vad som finns bakom den. Anders sa att han var vilig att ge allt för att klara testen.

Det första testet var att han skulle bära en hink med sten upp för ett 3000 m högt berg. Han tog stenarna och började gå upp för berget. Efter cirka en timme kom han ner igen och sa att han hade klarat det. Då sa ansiktet: Nu ska du ta och bära upp en av dessa sju vackra kvinnor till toppen, fast tre av kvinnorna är förtrollade troll så du måste även välja rätt kvinna. När han hade burit upp den kvinnan han hade valt så visade det sig att han hade valt rätt kvinna.

Nu var det bara ett test kvar och det var att slås mot det största och bästa monstret i världen. Det var en cyklop som hette ragnaros. Han var stor och stark och hade en stor hammare. Fast då kom Anders på att cykloper hade bara ett öga så när cyklopen slog med sin hammare under striden så fastnade den i marken och då tog han sin chans. Han sprang upp på hammaren och petade till cyklopen i ögat och cyklopen vart blind och sprang in i väggen. Då förstod Anders att han hade vunnit den stora skatten. Ansiktet vart så argt att det föll i bitar och blåste bort med vinden. Anders kunde nu gå in genom dörren. Innanför dörren var det så mycket guld att han kunde köpa ett helt rike

Tre månader senare dog Anders av infektionen i handen efter varulven. Allt guld gick till släktingar och dom han gillade. Man kan säga att hans släktingar levde lyckliga i alla sina dar.


SLUT