DSC04432.JPGhome
Cyklopen och prinsessan

Det var en gång en prinsessa som skulle välja ut en prins till sitt bröllop. Det kom prinsar från hela landet, men hon ville inte ha någon av dem som kom. Ingen prins var tillräckligt duglig för prinsessan. En dag blev hon tagen av en cyklop. Han gick med henne genom skogen och alla vakter sprang efter och försökte rädda henne, men de dog. Då såg en fattig bondpojke prinsessan och tänkte: hon är den perfekta kvinnan henne måste jag rädda, men jag väntar tills det blir mörkt för då sover nog jätten.

Nu var det natt och alla sover utom bondpojken. Han tog fram sina vapen som han hade gjort. Sina spjut och sitt svärd och begav sig upp till grottan på berget där cyklopen bodde. Han höll i prinsessan i famnen framför den öppna elden långt inne i grottan. Bondpojken försökte bära bort henne, men jätten höll i henne så hårt så att det var omöjligt att lyfta undan henne.

Då tänkte pojken att han skulle vänta tills det blev dag och gick ner till sin gård och la sig. När det var morgon gick han upp till grottan och hörde genast att båda var vakna. Prinsessan skrek:
Hjälp mig hjälp mig! Bonden kom in och sa jag ska rädda dig. Då blev cyklopen arg och de började slåss. Striden höll på i flera dagar och flera nätter. Pojken var skicklig med sina spjut och svärd. Till slut orkade de inte slåss ner så de slutade. Då sa pojken:

- Om du kan förvandla dig till tre saker så får du prinsessan. Cyklopen sa:
- Okej.

- Bra det första du ska förvandla dig till är en varg. Det gjorde cyklopen och frågade vad han skulle förvandla sig till nu. Då sa bondpojken:
Nu ska du förvandla dig till en elefant. Det klarade han också. Då tänkte pojken efter och sa:
- Nu ska du förvandla dig till en fisk. Det gjorde han lika enkelt men kom på att fiskar inte kan andas på land och dog. Pojken sa:
- Prinsessa nu är du räddad och därför ska vi gifta oss.
- Du är perfekt, sa prinsessan. När de kom till slottet blev pappan jätteglad och frågade pekande på bondpojken:
- Vem är det där?

Det är pojken som räddade mig och vi ska gifta oss. Då blev pappan rasande och sa:
- Du ska inte gifta dig med någon bondpojke. Du ska gifta dig med en riktig prins.
- Om jag inte får gifta mig med honom så gifter jag mig inte alls, sa prinsessan. När grälet hade hållit på i flera dagar så gav kungen upp och sa okej då, men bondpojken måste byta kläder.

I morgon bli bröllopet och det kommer mycket gäster. Och så blev det ett stort bröllop och alla var glada och mätta.

Tre år efter senare så blev pappan allvarligt sjuk och sa till sin svärson:
- Ta hand om slottet, för du bli kung och min dotter blir drottning. De blev ledsna när den gamle kungen dog, men efter sorgen så levde de som kung och drottning lyckliga i alla sina dagar.